تفاوت ساکشن روغن موتور بادی و برقی
در این مقاله سعی بر این است تا تفاوتهای بین ۲ دستگاه ساکشن روغن موتور بادی و مدل برقی آن را بهصورت کامل توضیح داده شود و همچنین نوع استفاده از هر دستگاه و مواردی که باید در زمان استفاده رعایت شود به خواننده گفته میشود تا دستگاه مورداستفاده عمر بیشتر و کیفیت مناسبی داشته باشد.
ساکشن
ابتدا در مورد دستگاه ساکشن توضیحاتی داده شود، ساکشن به معنای مکنده یا کشنده است که در موارد مختلفی مانند دندانپزشکی برای کشیدن بزاق دهان و یا در عملهای پزشکی برای جمعکردن خون تا جراح کار خود را راحتتر انجام دهد و یا در دستگاههای بزرگتر ساکشن در عمل کشیدن چربیها از دستگاههای به اسم ساکشن استفاده میشود، اما در این مقاله در مورد ساکشن های روغن موتور گفته میشود که عمل مکش روغن را از کارتر بدون نیاز به باز کردن پیچ کارتر و بدون نیاز به چال سرویس باکیفیت و سرعت مناسب و همچنین تمیزی بهصورتی که روغن به اطراف پاشیده نشود انجام میدهد.
انواع ساکشن روغن موتور
این دستگاهها در ۳ مدل تولید میشود.
- ساکشن روغن موتور بادی
- ساکشن روغن موتور برقی که خود این دستگاه در ۲ مدل برقی وکیوم و برقی پمپ و دینام دار است
- مدل دیگر که کمتر موردتوجه میباشد مدل دستی است.
ساکشن روغن موتور بادی
این دستگاه همانطور که از اسمان مشخص است نیاز به فشار باد کمپرسور دارد. این دستگاه با فشار بادی که از قسمت بالای آن به اسم صلیبی که خلاء بهوسیله این قطعه انجام میشود متصل میشود و با خروج باد از قسمت دیگر این قطعه هوای داخلِ فانوسی ۹ لیتری خارج شد و در این فضا خلاء ایجاد میشود، مقدار خلاء ایجادشده توسط درجه خلاء نصب بر روی فانوسی مشخص میشود و بدینصورت کاربر میتواند کار مکش روغن را انجام دهد. این دستگاه در اندازههای مختلفی ارائه میشود که در ادامه ذکر میشود.
_ ۹ لیتری پرتابل که مخزن زیرین نداشته و دارای ۲ چرخ در زیر فانوس و پایه جلو برای حرکت و قرار گرفتن بهصورت ثابت طراحیشده، این دستگاه به علت کم جا بودند و حمل آسان بیشتر برای تعویض روغن موتور سیکلت و تعویض روغنیهای سیار مورداستفاده میباشد، از دیگر مزایای این مدل از دستگاه قیمت مناسبان است.
_ساکشن روغن موتور بادی ۴۰ لیتری که دارای مخزن ۴۰ لیتری و فانوسی ۹ لیتری بر روی آن دارای شکل ظاهر خوبی است، این دستگاه نیز باد فشار باد کمپرسور خلاء مناسبی را برای مکش ایجاد میکند و فشار بالای ایجاد میشود، مخزن زیرین این دستگاه نیز برای تخلیه روغن بعد از اتمام کار از طریق فانوسی است.
_مدل دیگر این دستگاه که از طریق فشار باد کار خود را انجام میدهد ساکشن روغن ۹۰ لیتری بادی است،این دستگاه که در تولید جدید مخزن ان به ۹۷ لیتری ارتقا پیدا کرده است و شکل بزرگ شده ای این دستگاه در یک تعویض روفنی کاملا به چشم میاید و مشتری را جذب کرد ،کارکرد این دستگاه هم بدین صورت است که ابتدا از بسته بودن تمام خروجی های دستگاه از جمله سر شیلنگ فنر دار مکش روغن و شیر بین فانوسی و مخزن کاملل مطمئن میشویم در ادامه شیلنگ باد که حداقل فشار ۶ تا ۷ بار را باید داشته باشد را به ورودی صلیبی شکل روی فانوسی متصل میکنیم و شیر ابی رنگ را باز میکنیم تا دستگاه شروع به ایجاد خلاء نماید ،مقدار خلاء ایجاد شده توسط درجه روی دستگاه نشان داده میشود،در زمانی که این درجه در نقطه ای ثابت شد کاربر ابتدا شیر ورودی را بسته و در اخر شیلنگ باد را نیز جدا میکنم،برای مکش روغن ابتدا ایم موضوع را باید در نظر گرفت که موتور ماشین به مقدار لازم گرم باشد تا کار مکش به خوبی انجام شود ،از قسمت فولی روغن پراپ مخصوص را انتخاب کرده و به جای میله فولی پراپ را داخل ان قرار میدهیم ،شیر روی شیلنگ فنر دار را که به فانوسی متصل است را به سر فلزی پراپ متصل میکنیم و شیر را باز مکنیپ تا کار مکش انجام شود،مقدار روغن کشیده شده را روی شیشه فانوسی که درجه بندی شده است کاربر میتواند مشاهده کند، در زمانی که مکش کامل شده شیر رابستهدو شیلنگ و پراپ را از فولی روغن خارج میکنیم،برای تخلیه روغن از فانوسی به مخزن (در صورت داشتن مخزن ) کافیست شیر بین مخزن و فانوسی را باز کنیم تا روغن کشیده شده به داخل مخزن زیرین ریخته شود،مخزن فلزی در زمانی که به مقدار لازم پر شده که از طریق روغن نمای نصب بر روی دستگاه قابل مشاهده است ،ابتدا باید از بسته بود شیر بین فانوسی و مخزن کملا مطمئن شود (این موضوع بسیار حائز اهمیت است)سپس به مقدار ۵/.بار فشار باد را از ورودی هوا بر روی مخزن وارد میکنیم و در ادامه کار شیلنگ کنار مخزن که یک شیر نیز بر روی ان قرار دارد را باز کرده تا روغن از مخزن فلزی نیز تخلیه شود،این روند کارکرد دستگاه برای تمامی دستگاه های بادی انجام میشود.
_دستگاه دیگر که با فشار باد کار مکش را انجام بدهد ۴۳ لیتری کامیونی است که یا فانوسی ۴۳ لیتری مخصوص خودروهای سنگین است، کارکرد این دستگاه نیز مانند پدل های سواری است با این تفاوت که برای ایجاد خلاء در فانوسی نیاز به فشار باد بیشتر است، این دستگاه نیز مانند مدل ۹ لیتری سواری بدون مخزن است.
تمامی توضیحات بالا برای دستگاههای ساکشن روغن است که با فشار کمپرسور و ایجاد خلاء کار مگش را انجام میدهد، نکاتی که قابلذکر است برای استفاده و کارکرد بهتر باید گفته شود،
- فشار باد کمپرسور حتماً به مقدار گفتهشده باشد.
- در زمان تخلیه روغن از مخزن فلزی شیر بین مخزن و فانوس بسته شود، در صورتی که شیر باز باشد در هنگام ورود هوا به مخزن شیشه ساکشن روغن از قسمت پایین باز میشود و دیگر قابلاستفاده نیست.
- بههیچعنوان از این دستگاهها برای مکش روغن ترمز و یا بنزین استفاده نشود، دلیل این موضوع خورندگی این دو مایع میباشد که فانوسی دستگاه را خراب میکند.
- برای شروع مکش حتماً باید روغن ماشین به مقدار کافی گرم باشد، سرد بودن روغن ماشین باعث میشود روغن شل نشود و مکش کامل انجام نشود.
- برای هر خودرو باید پراپ مخصوص آن خودرو استفاده شود.
ساکشن روغن موتور برقی
ساکشن روغن موتور برقی برخلاف مدل بادی نیاز به فشار کمپرسور ندارد و در ۲ مدل طراحی میشود که در زیر گفته میشود:
ساکشن روغن موتور برقی پمپ و دینام دار
این دستگاه از طریق پمپ و دینام که بهصورت مستقیم روغن را مکش میکند و روش کار هم بدین شکل است که قبل از اینکه دستگاه را به برق ۲۲۰ و بهصورت مستقیم متصل کنیم ابتدا پراپ را داخل فولی قرار میدهیم و سری شیلنگ را بر روی پراپ متصل میکنیم سپس دستگاه را روشن میکنیم تا کار مکش انجام شود، مکش نیز بدین شکل است که روغن ابتدا وارد پمپ میشود سپس بعد هز پمپ از طریق شیلنگ وارد فانوسی میشود.
در این روش دستگاه دائم باید روشن باشد تا مکش ادامه پیدا نکند.
این مدل دستگاه فقط در مدل ۹۰ لیتری تولید میشود و مدل دیگری ندارد.
ساکشن روغن موتور برقی وکیوم دار اتومات دار
این دستگاه که ازنظر فنی یکی از بهترین مدلهای موجود در ایران است که در ۴ مدل تولید میشود.
ساکشن روغن موتور برقی ۹ لیتری: این دستگاه بهصورت پرتابل است و دارای فانوسی ۹ لیتری و مخزن زیرین که فقط پمپ داخلان قرار دارد و روغن از فانوسی فقط به سمت بیرون تخلیه میشود، این دستگاه برای تعویض روغنیهای سیار بسیار مفید میباشد و همچنین برای تعویض روغن موتورسیکلت در تعمیر گاههای تعمیر موتورسیکلت مورداستفاده میشود، این دستگاه قابلیت کار با برق ۱۲ ولت باطری را از طریق اینورتری که جدا میتواند خریدار از فروشگاه صنایع پیشرو تهیه کند و از این طریق دستگاه کار مکش را باقدرت همانند استفاده از برق ۲۲۰ انجام دهد.
این دستگاه دارای ۴ چرخ گردان است و ارتفاع آن بهگونهای است که داخل تمام خودروهای سواری قرار میگیرد و تمام پراپ های موردنیاز بر روی این دستگاه همچنین پراپ مخصوص ۲۰۶tu5 را دارا میباشد.
ساکشن روغن موتور ۲۲ لیتری: تفاوت این دستگاه با مدل ۹ لیتریان در داشتن مخزن زیرین قابلاستفاده است که میتوان روغن را بعد از مکش از طریق شیر مابین فانوسی و مخزن تخلیه کرد به سمت پایین. این دستگاه برای مصارف شخصی و تعویض روغنیهای که اصل کار آنها تعویض روغنی نیست ولی گاهی اوقات این کار را انجام میدهند مناسب است.
ساکشن روغن موتور برقی وکیوم اتومات دار ۹۰ لیتری
یکی از پرفروشترین مدلهای برقی مدل برقی ۹۰ لیتری وکیوم دار اتومات دار است که بسیار موردتوجه قرارگرفته است، پمپ این دستگاه با ۲ مدل قبلی گفتهشده ازنظر قدرت تفاوتی ندارد ولی موردی که توجه خریدار را جلب میکند بزرگی دستگاه است که در هر تعویضروغنی که قرار بگیرد دیدگان همه را به خود جلب میکند، این دستگاه باقدرت مکش بابای که دارد و مخزن زیرین خود که ۹۰ لیتر است تا پر شدن مخزن زمان زیادی لازم است و کاربر با خیال راحت کار خود را انجام میدهد و برای تخلیه آن نیز کار راحتی دارد که در ادامه به کارکرد این دستگاهها اشاره میشود.
اما در ابتدا یکی دیگر از دستگاههای برقی را که مخصوص خودروهای سنگین است البته در ۲ مدل است گفته میشود.
ساکشن روغن برقی وکیوم دار و اتومات دار ۲۵۰ لیتری
دیگر نیاز نیست برای تخلیه روغن خودروهای سنگین کار پرمشقتی تخلیه از پایین را انجام دهید برای این کار فروشگاه صنایع پیشرو دستگاهی با برند ویوا (viva) تولید کرده است که داری پمپ وکیوم باقدرت خیلی بالای است که با سرعتبالای کار تخلیه روغن را انجام میدهد.
این دستگاه دارای فانوسی ۵۰ لیتری که قابلیت قرار گرفتن روغن همه خودروهای سنگین را در خود جای دهد و مخزن زیرین ۲۰۰ لیتری با ارتفاع بلند که کاملاً برای استفاده در تعویض روغنی خودروهای سنگین مناسب است.
ساکشن روغن برقی ۴۳ لیتری:
این دستگاه تمام موارد فنی را مانند مدل ۲۵۰ لیتری را دارا است و وجه تمایز این دو دستگاه در داشتن و نداشتن مخزن زیرین است که در این مدل مخزن زیرین قابلاستفاده نیست و مانند مدل ۹ لیتری برقی روغن بعد از مکش داخل فانوسی به خارج و مخزنی که جدا از دستگاه است تخلیه میشود.
کارکرد دستگاه های ساکشن روغن برقی وکیوم دار اتومات دار:
ابتدا باید این توضیح داده شود که این مدل از دستگاهها دارای پمپ وکیوم است بدین شکل که پمپ دستگاه مانند مدلهای بادی در داخل فانوسی خلاء ایجاد میکند با این تفاوت که دیگر نیازی به فشار باد کمپرسور باد نیست و کاربر نیاز ندارد مبلغی را بابت خرید کمپرسور باد پرداخت کند.
برای کار کردن با این دستگاه نیاز به برق ۲۲۰ است مگر برای دستگاههای که دارای اینورتر تبدیل برق ۱۲ به ۲۲۰ است که میتواند با هر دو مدل برقر ۱۲ و ۲۲۰ کار کند، پس ابتدا نیاز به برق است، قبل از اتصال به برق ابتدا شیرهای خروجی دستگاه را میبندیم تا خلاء ایجادشده تخلیه نشود، کابل برق را به پریز برق متصل میکنیم، و کلید روی دستگاه را فشار داد تا روشن شود، دستگاه از طریق پمپ وکیوم شروع به ایجاد خلاء میکند، زمانی که خلاء به مقدار کافی ایجاد شد دستگاه بهصورت اتومات خاموش میشود، در ادامه مانند مدلهای بادی عمل میکنیم با این تفاوت که در این مدل برقی درزمانی که خلاء به هر دلیلی از مقدار تنظیمشده کم شود دستگاه بهصورت اتومات دوباره روشن میشود و خلاء باقدرت بالا دوباره ایجاد میشود و ادامه مکش انجام میشود، این روند تا تخلیه کامل روغنموتور انجام میشود، این روش در تمامی مدلهای برقی وکیوم اتومات دار انجام میشود و پمپها فقط در مدل کامیونی قویتر است.
پمپهای این دستگاه ساخت کشور تایوان است و دارای گارانتی ۵ سال است، داخل این دستگاه روغنی قرار دارد که باعث میشود در زمان طولانی کارکرد دستگاه داغ نکند.
تفاوت مدل برقی پمپ وکیوم دار با مدل برقی وکیوم دار:
در مدل برقی پمپ دینام دار روغن باید ابتدا داخل پمپ دستگاه وارد شود و سپس به داخل فانوسی رود و این موضوع عمر دستگاه را کاهش میدهد ولی در مورد پمپهای وکیوم، به هیچوجه با روغن درگیری نمیشوند و درنتیجه عمر دستگاه زیاد میسود و خرابی دستگاه به مقدار زیاد و در حالت نرمال خرابیان به صفر میرسد.
مورد تفاوت دیگر صدای کم مدل وکیوم است که تقریباً بیصدا هستند برعکس مدل پمپ و دینام دار.
تفاوت دیگر که میتوان به آن اشاره کرد در مدل پمپ و دینام دار کاربر نیاز دارد برق همیشه متصل باشد و دائم دستگاه روشن باشد وای در مدل پمپ وکیوم با یکبار شارژ دستگاه خاموش میشود و نیاز به روشن بود نیست که هم در مصرف برق صرفهجویی میشود و هم اینکه پمپ دستگاه نیاز نیست روشن باشد.
در آخر اینکه عمر کارکرد دستگاه مدل وکیومی و همچنین قدرت مکش آن بسیار بیشتر از مدل برقی پمپ و دینام دار است.
و در انتهای مطلب تفاوتهای که ۲ مدل برقی و بادی با یکدیگر دارند را بهصورت جز به جز گفته میشود:
- اولین تفاوت این است که در مدلهای بادی نیاز به کمپرسور باد است ولی در مدلهای برقی نیست.
- دومین مورد قدرت مکش در مدلهای برقی خیلی بیشتر است و قدرت مکش بیشتری دارد.
- سومین تفاوت را در مدل اتومات دار است که در زمان نیاز بهصورت اتومات کار خلاء را ایجاد میکند ولی در مدل بادی باید یا کمپرسور باد دائم متصل باشد که قدرت زیادی نیاز است و یا باید دوباره بهصورت دستی خلاء را ایجاد کرد.
- چهارمین تفاوت که قابلبیان است دستگاههای برقی دارای گارانتی ۵ ساله پمپ و ۲ ساله دستگاه است ولی مدلهای بادی فقط ۱ سال گارانتی دارد.
- پنجمین و آخر مورد از تفاوت دو دستگاه، این تست که مدلهای بادی قیمتهای بسیار مناسبی دارند ازاینرو فروش مدلهای بادی بسیار بیشتر است هرچند که ازنظر نویسنده این مقاله مدلهای برقی را در اولویت خرید میدانم ولی قیمت را نیز باید در نظر گرفت.
فروشگاه صنایع پیشرو
این فروشگاه با برند ویوا (viva) تمامی دستگاههای بادی و تمامی مدلهای برقی را به فروش میرساند، این فروشگاه از سال ۱۳۸۴ درزمینه فروش دستگاههای تعویض روغنی بهصورت کامل و تخصصی فعالیت دارد.
در انتها شما میتوانید در مورد خرید هرکدام از دستگاهها که در نظر دارید بهترین تصمیم را بگیرید.